- By: brtkn96 / yazılar / 0 Comments
Elbette projem kafamda şekillendiğinde bana ilk inanan, her konuda benim yanımda olan, hayallerimi realize edebilmem için elinden geleni fazlası ile yapan kardeşim İpek Topuzoğlu… Birlikte yolculuğumuz devam etmekte, hayallerimizin nihai oluşumunu yine birlikte göreceğiz, çocuklarımızın hayallerinde de birlikte olabilmeyi diliyorum…
Yaşamda sürdürülebilirliği sağlayabilmek için bugünden yarınlara dikkatle bakmak gerekir. Birleşmiş Milletler’in 6 Mayıs 2019 tarihli raporuna göre; insanların doğa üstündeki yıkıcı etkileri nedeniyle, 1 milyon hayvan ve bitki türü yok olma tehdidiyle karşı karşıya.16 Ekim Dünya ve Tarım gününde ,tarımın sürdürülebilirliği ve gıdanın geleceği konusunda ne kadar duyarlı olduğunuzu bildiğim için sanırım söyleşimiz için en doğru tarih bu diye düşündüm…
1.Akademik olarak kendinizi tanıtabilir misiniz mümkünse;
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi bölümü mezunuyum. 2019 yılında aynı bölümde yüksek lisansımı tamamladım. 2006 – 2019 yılları arasında özel bankaların Tarımsal Kredi Departmanlarında görev yaptım. 2019 Ağustos’unda hem edindiğim mesleki deneyimi farklı şekillerde değerlendirmek hem de doğan bebeğime bakabilmek için bankacılık sektöründen ayrıldım. Görev yaptığım süre boyunca; tarımsal ürünlerin maliyet ve karlılık analizlerinin yapılması, kredi limitlerinin belirlenmesi ve takip edilmesi, sektör ve ürün raporlarının hazırlanması, tarımsal kredi talebinde bulunan müşterilerin teknik değerlendirmelerinin ve kredi incelemelerinin yapılması, tarımsal kredi teminatı olan gayrimenkullere ait ekspertiz raporlarının takibi ve değerlendirmesi, bölümün diğer birimler ile ortak projelerinin yürütülmesi ve kurum içi eğitmenlik gibi görevler üstlendim.
2.Şu anda neler yapıyorsunuz?
Halen ağırlıklı olarak tarımsal finansman olmak üzere ziraat ile ilgili konularda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Uzmanlık alanım olan tarımsal finansman, tarım bankacılığı ve tarımsal yatırımlar ile ilgili olarak eğitimler veriyorum, danışmanlık çalışmalarım ve fırsat buldukça bilimsel çalışmalarım devam etmekte. Ama meslek gereği tarımla ilgili her konuya çok fazla ilgi duyuyorum ve sürekli öğrenmeye devam ediyorum. Ziraat Mühendisleri Odası, Tarım Ekonomisi Derneği ve Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği (KAZED) üyesiyim.
ZMO İzmir Şubesi ve Tarım Ekonomisi Derneği yönetim kurullarında da aktif olarak çalışıyorum.
3.Sizin hayalleriniz neler?
İçinde var olmaya çalıştığımız sistemin artık hem bizler hem de gezegenimiz için sürdürülebilir olmaktan çıktığını görüyorum/görüyoruz. Bankacılık sektöründen uzaklaşırken de bu motivasyon ile konfor alanından çıkmak istemiştim. Hem bir insan hem ziraat mühendisi hem de bir anne olarak; alıştığımız, ezber ettiğimiz ve öncesinde nasıldı diye sorgulamaksızın kabullendiğimiz pek çok şeyi artık değiştirmemiz gerektiğine duyduğum inanç ile durduğum yerde farkındalığı arttırmak, etki alanımı genişletmek, yapmadıklarımıza ya da yapamadıklarımıza odaklanmak yerine yapabileceklerimizin peşinden koşmak benim hayalim… ama hayal kurmakla kalmıyorum fırsat bulduğum her aşamada harekete geçmeye ve sorumluluk almaya çabalıyorum.
Benim memleketim Ayvalık. Aslında İzmir’de yaşıyoruz ama pandemi bizi daha uzun süreler Ayvalık’ta zaman geçirir hatta yaşar hale getirdi. Kozak Aromatik ile bizi ilk buluşturan bu mekân birlikteliği oldu. Sonrasında Kozak Aromatik’in kaygılarını gördüm! Doğa ile uyumlu, çevresel ve fikirsel hassasiyetleri olan, bilime inanan, yaşamda yavaşlamayı göze almış, toprağı suyu havayı canlıyı korumak ve desteklemek isteyen, kırsalı bozmak değil onun destekleyici bir parçası olmak için gönüllü, tüketen değil türeten, hem tarımda hem yaşamda farklı bir yolun mümkün ve uygulanabilir olduğunu göstermek isteyen, söyleyecek sözü olana alan açacak bir proje idi. Bu da fikir birlikteliğini getirdi.
Kozak Aromatik’e ait yatırım projesini yazmak, planlama ve tarımsal üretim süreçlerine dahil olmak, pek çok “ilk” için heyecan duymak mutluluk verici.
5.Başka neler söylemek istersiniz ?
Kozak Aromatik Kırsal alanda Tıbbi ve Aromatik bitkiler ile yapılabileceklere dair hayal kuran bir proje. Toprak için, su için, içinde var olacağı habitat için hassasiyet taşıyan, süreçleri doğru kurgulamaya çalışan, uzun vadeli düşünen, ihtiyaç duyacağı kaynakları ince hesap eden, bu kaynakları bazen azaltmaya bazen yerine konulabilecek olanlar için ilave emek ve fon harcamaya gönüllü, bütüncül bakmaya çalışan, devinim içinde olan ve kendini kalıplara sokmayan bir kimliği var.
Ben mesleğini severek yapan şanslı insanlardan biriyim. Tarımı sadece bir para kazanma aracı olarak değil aynı zamanda hayatın olağan bir parçası olarak görüyorum. Gelecek günler bize tarımın, tarımsal kaynakların ve üretim yöntemlerinin ne kadar hayati konular olduğunu da öğretecek diye düşünüyorum. Bizim meslek alanımız aslında çok geniş ve pek çok disiplin ile de kesişen noktalarından ötürü iş birliklerine çok açık.
Tam da yukarıda saydığım nedenlerden ötürü, bu proje ekibinde yer alıyor olmak, yol üzerinde pek çok insanla tanışıyor ve bu proje hakkında konuşuyor olmak her açıdan öğretici, geliştirici bir deneyim.
Yıllar sonra geriye dönüp baktığımda memleketime güzel bir iz, kızıma güzel bir hatıra bırakabilme fırsatı yakaladığım için kendimi çok şanslı hissediyorum ve bana güven duyduğunuz için tekrar teşekkür ediyorum.