- By: brtkn96 / yazılar / 0 Comments
Gerek günlük hayatta, gerekse bilim ve teknoloji gibi çalışma hayatında bilgi en büyük yol göstericidir. Alanında uzman olmayan kişilerin; herhangi bir deneyime dayalı olmayan, bir akıl ve mantık süzgecinden geçirilmemiş bazı şeyleri, doğru bir bilgi gibi insanların kullanımına sunması da “bilgi kirliliği” denilen kavramı günümüzde ortaya çıkarmıştır.
Denetimsiz bir mecra olan internette, doğruluğu ispat edilmemiş ve güvenirliği sorgulanmayan, kaynağı belirsiz her şeyi aklına geldiği gibi yazarak bunu gerçek bir bilgi gibi paylaşması sonucunda; değerli ve yararlı bilgiye erişmek oldukça zor hâle gelmiştir.
İşte bundandır sürekli Kozak Aromatik sosyal medya hesaplarında bilimin ışığı altında konuşalım, konunun uzmanı dostlarımızdan bilgi edinelim dememin nedeni.
Peki nedir uzmanın tanımı?
Uzman, belirli bir konuda ileri teknik ya da beceriye sahip kişidir. Uzmanlığın akademik kariyerle doğrudan ilintili olmadığı durumlar da mevcuttur.
Bilgiye Dayalı Uzmanlık
Zamana Dayalı Uzmanlık
Davranışa Dayalı Uzmanlık
Belgeye Dayalı Uzmanlık
Şimdi tüm bu kriterlere sahip , yolumun kesiştiği için kendimi çok şanslı saydığım, işini tutku ile yapan işinin uzmanı bir dostumu tanıştırmak istiyorum sizlerle: UĞUR BİNBİR
1.Akademik olarak kendinizi tanıtabilir misiniz mümkünse?
Lisans eğitimimi Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinin Toprak Alt programında tamamlayarak 2005 yılında mezun oldum. Yüksek Lisans Eğitimim ise Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme Anabilim Dalında 2021 yılında tamamladım.
2.Şu anda neler yapıyorsunuz? BAÇEM’i biraz tanıtabilir misiniz bize?
2015 yılı Kasım ayından bu yana Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesindeki Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) Ziraat Mühendisi olarak görev yapıyorum. BAÇEM özellikle Tıbbi Aromatik Bitkiler konusunda yaptığı çalışmalar ve verdiği eğitimler ile ön plana çıkmıştır. Tıbbi Aromatik Bitkilerin tohumdan son ürüne kadar olan tüm kısımları kendi bünyesinde gerçekleştiren ve kullanıcıların hizmetine sunan bir kuruluştur.
3.Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde önemli noktalar nelerdir?
Bence en önemli konu üretim yapılacak lokasyonun bitkiye uyumlu olup olmamasıdır. Üretim yapılacak lokasyonun etrafında bitkinin yabani formları ya da akraba bitkiler varsa üretim için yeterli olabilir. Fakat etken madde ve yağ verimi açısından yatırım yapmadan önce mutlaka deneme parselleri kurulmalıdır.
4.Fide neden önemli, dikim öncesi nelere dikkat edilmeli?
Tüm bitkilerde fide ve fidan sağlığı çok önemlidir. Fakat Tıbbi Aromatik Bitkiler de ise ismine doğru olması ve istenilen zamanda üreticinin eline ulaşması sektörde kolay aşılabilecek bir sorun olmamaktadır. Nedeni ise ülkemizde bu bitkilerin üretimini yapan kuruluş sayısının az olmasından kaynaklanmaktadır.
5.Hangi arazilerde üretim yapılabilir?
Ülkemizde sulanabilir arazilerden yılda iki defa ürün alınmaktadır. Getirisi ise iki katına çıkmaktadır. Hem bu nedenle hem de genel olarak Tıbbi Aromatik Bitkilerin genellikle dağlık kesimlerde yayılış göstermesi bu bitkilerin tarımında 3. ve 4. Sınıf tarım arazileri daha uygun olacağı görüşündeyim.
6.Toprak tahlili neden önemli?
Nasıl ki sağlık sektöründe bir rahatsızlığımız olduğunda doktor önce tahlil yaptırıp sonra verilere göre çare buluyorsa bizler de tahlil sonucuna göre ekim yada dikimden önce topraktaki eksiklikleri yada fazlalıkları bilerek önlem yada tedavi edebiliriz. Tahlil özellikle bitki gelişimi için gerekli yaklaşık 17 adet mineral ve toprağın fiziksel özellikleri hakkında bizim bilgi sahibi olmamıza yarar.
7.Neden tek çeşit üretim tercih edilmemeli?
Tıbbi Aromatik Bitki tarımında tek çeşit bitki ancak deneme sonuçları elde edildikten sonra tercih edilebilir. Fakat eger lokasyon farklı bitkilerin yetiştirilmesine olanak sağlıyorsa ürün çeşitlemesi açısından birden fazla ürün tercih edilebilir.
8.Kozak Aromatik hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyim?
Kozak aromatik bizlerden eğitim almış ve arazisini ekolojik tarım üzerine değerlendirmek isteyen ve bu işleri tamamen profesyonel bir bakış açısıyla gerçekleştirmeye çalışan değerli bir firma olarak görmekteyim.
9.Tıbbi ve Aromatik bitki yetiştiriciliği yapmak isteyen dostlarımıza neler önerirsiniz?
Dostların mutlaka ayakları yere basmalı ve son ürünü göz önüne alarak bu tarıma başlamalıdırlar. Eğer bitkilerden elde edilecek ürünlere katma değer kazandıramazlarsa yatırım ile kazanç arasındaki fark kendilerini hüsrana uğratabilir.
Zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim.